Legénd

Főmenü

penc elektronikus ugyintezes logo

Keress a Facebook-on

Vinaora Visitors Counter

2571699
Ma
Tegnap
A héten
A hónapban
2
228
4043
13828

IP címed: 3.238.87.31
márc.am: 2024-03-29 00:04

Molecaten Legend EstateMolecaten

Free Page Rank Tool

Közel százan gyűltünk össze 2017. augusztus 18-án, pénteken a legéndi Római katolikus templomban, ahol Legéndy Katóra emlékeztünk.

Legéndy Katalin (? – 1517) Domonkos-rendi szerzetes nővér a margitszigeti apácakolostor lakójaként vett részt az ott működő másolóműhely munkájában. A Gömöry-kódexnek, e fontos nyelvemlékünknek legnagyobb része az ő keze írásában maradt ránk. Halálának 500. évfordulóján, valószínűsíthető szülőhelyén emlékeztünk személyére.

A program szentmisével kezdődött, melyet DR. VARGA LAJOS, a Váci Egyházmegye segédpüspöke celebrált. A misét követően ROLIK RÓBERT esperes, plébános és ROZINA CSABA alpolgármester köszöntőjét hallhattuk, kiket BÍRÓ ANNA, narrátor invitált a pulpitusra.

Majd a CSILLAGOK TEREMTŐJE című SZVORÁK KATALIN Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekművész által előadott csodálatos műsort (Mária énekek, énekek magyar szentekről, Szent István himnuszok) hallgathattuk meg.

HAADER LEA, a nyelvtudományok kandidátusa aTöredékes arckép a 16. század elejéről című előadása olyan közelségbe hozta Legéndy Katót, a tőle fentmaradt kézírások bemutatása, élete apró mozzanatainak tolmácsolása révén, hogy szinte magunk előtt láthattuk alakját.

TYEKVICSKA ÁRPÁD történész-muzeológus: Fejezetek Legénd falu és a Legéndy család történetéből hozott szemelvényeket és osztott meg velünk községünkről érdekességeket.

A hivatalos programot OSZACZKI LÁSZLÓ előadása zárta a felújított templomi orgonán.

Ezt követően KRÁLIK MAGDIKÁNAK és segítőinek köszönhetően egy kis fogadásban volt részünk, ahol finomabbnál finomabb házi süteményeket kóstolhattunk és megoszthattuk egymással gondolatainkat. Bár egy kicsit hosszúra nyúlt a program, még sem sietett haza senki. Mindannyiunk nevében írom, hogy nagyon jól éreztük magunkat.

Hálás köszönetünket fejezzük ki mindenkinek, akik hozzájárultak ahhoz, hogy ez a rendkívül érdekes és sikeres rendezvény létre jöhetett.

Szemánné Papp Éva

Ez a weboldal cookie-kat használ. A weboldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába.